Nietolerancja histaminy może być przyczyną problemów z Twoją skórą. Czym jest, jak działa histamina i dlaczego jej nadmiar może powodować swędzenie, pieczenie i stany zapalne na Twojej skórze – o tym w artykule.
Nietolerancja histaminy występuje, gdy w organizmie dochodzi do jej nagromadzenia. Wiele produktów spożywczych zawiera wysoki poziom histaminy, a różne schorzenia i leki mogą przyczyniać się do wystąpienia nietolerancji. Zbyt dużo histaminy może doprowadzić do objawów podobnych do alergii i poważnych konsekwencji zdrowotnych. Histamina w naszym organizmie jest syntetyzowana z histydyny. Największe jej stężenia obserwujemy w skórze, błonie śluzowej nosa, żołądka i jelit.
Histamina jest substancją chemiczną, która wysyła wiadomości do mózgu, daje sygnał do uwolnienia kwasu żołądkowego i jest wydzielana jako część odpowiedzi układu odpornościowego na uraz lub reakcję alergiczną. Skoro histamina wydzielana jest w przypadku urazu i alergii, to znaczy, że organizm traktuje tę reakcję jak sytuację alarmową. Wyobraź sobie co dzieje się w Twoim wnętrzu, gdy nie możesz rozłożyć jej nadmiaru; organizm wchodzi w tryb permanentnego alarmu.
Czy nadmiar histaminy może powodować trądzik, atopowe zapalenie skóry lub trądzik różowaty? Odpowiedź jest twierdząca. W kaskadzie reakcji na nadmiar nierozłożonej histaminy, obecne w gruczołach łojowych receptory histaminowe zostają pobudzone. Dochodzi do zwiększonej syntezy łoju. Skóra może się zapychać, mogą powstawać grudki i ropne zmiany. Poniżej rysunek obrazujący różne miejsca obecności receptorów histaminowych. Zwróć uwagę na receptory połączone ze skórą.
Reakcja na tę substancję chemiczną ma miejsce, gdy organizm nie może jej wystarczająco rozłożyć w jelitach, co powoduje wzrost jej poziomu we krwi. Jeden z enzymów rozkładających histaminę to diaminooksydaza histaminy (enzym DAO) w przestrzeni pozakomórkowej (np. we krwi, świetle i ścianie jelita), a drugi to N-metylotransferaza histaminy (HNMT), który działa wewnątrz każdej komórki. Najczęściej nietolerancja histaminy wiąże się z brakiem tego pierwszego -DAO, który jest głównym czynnikiem rozkładającym histaminę w naszym organizmie.
Kiedy poziom histaminy staje się zbyt wysoki lub nie można go właściwie rozłożyć, może to niekorzystnie wpłynąć na normalne funkcje organizmu. Objawy nietolerancji histaminy są następujące:
Dodatkowe objawy mogą obejmować:
Wspomniany już wyżej enzym oksydaza diaminowa (DAO) jest odpowiedzialny za rozkład histaminy, którą przyjmujemy z pożywieniem. Jeśli masz niedobór enzymu DAO, to nie będziesz w stanie rozkładać takiej ilości histaminy, jaka dostarczasz z pożywienia. Nie rozłożona histamina będzie dawała objawy. Nie u każdego takie same. Zależy to bowiem od aktywności receptorów pokazanych na rysunku wyżej.
Niektóre osoby mają uszkodzoną produkcję DAO z powodu wielu różnych czynników, w tym:
Wśród przyczyn nietolerancji histaminy wymienia się także:
Jak widzisz, powodów zwiększających problemy z histaminą jest wiele. Niestety czynniki i choroby z powyższej listy coraz częściej zdarzają się w zindustrializowanym świecie i histamina staje się problematyczna.
Diagnozowanie nietolerancji histaminy polega na zbadaniu z próbki krwi poziomu enzymu DAO. Jeśli jest go poniżej normy, może wskazywać na to, że w organizmie jest go niewystarczająca ilość, aby uporać się z dużą ilością histaminy. To badanie nie jest idealne i w próbach klinicznych często dawało niepowtarzalne wyniki. Jednak, jeśli obserwujesz u siebie objawy, które wymieniłam wyżej i nie są one związane z innymi schorzeniami, to warto oznaczyć DAO i przejść na kilka tygodni (4-6) na dietę niskohistaminową i zobaczyć, czy objawy złagodniały.
Aby pomóc sobie z nadmiarem histaminy można rozważyć następujące czynniki żywieniowe:
Jeśli masz nietolerancję histaminy, poniższe pokarmy o niskiej zawartości histaminy mogą pomóc złagodzić objawy.
Przy nietolerancji histaminy, będąc w procesie terapii, bardzo ważnym elementem jest zadbanie o zdrowie jelit, odbudowa ich śluzówki, przywrócenie prawidłowej flory drobnoustrojów wewnątrz jelita. Co więcej, korzystnie podziała redukcja stresu i eliminacja toksyn z otoczenia. Pamiętać należy także o kontrolowaniu poziomu insuliny, właściwego nawodnienia i odpowiedniej dawki wysokiej jakości snu.
Jeśli masz problemy z histaminą, najważniejszą rzeczą, której należy unikać, jest alkohol. Histamina i alkohol mają wspólne szlaki metaboliczne, które wykorzystują enzymy, dehydrogenazę aldehydową i oksydazę aldehydową. Alkohol zawsze uwalnia histaminę z komórek tucznych, ale jeśli istnieje nietolerancja histaminy, ta reakcja stanie się bardziej widoczna. Alkohol nie tylko uwalnia histaminę, ale także blokuje DAO.
Informacje na temat kwestii związanych z histaminą eksplodowały w ciągu ostatnich kilku lat. Dowiadujemy się o niej dużo więcej. Liczę na to, że dokładne zrozumienie tematu przełoży się na nasze lepsze zdrowie i samopoczucie.
Zdrowia <3
Amelia
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625874/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12113214
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28606572
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9756524
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10344773
Zobacz pełną ofertę produktów
Przejdź do ofertyUżywamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Wyrażając zgodę, zgadzasz się na używanie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.
Gdy odwiedzasz dowolną stronę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w postaci plików cookie. Kontroluj swoje osobiste usługi plików cookie tutaj.