Wiedza

GLIKACJA — jak cukier zmienia Twoją skórę

Gdybyś wiedziała, że cukier przyspiesza starzenie się Twojej skóry i jest to proces, który przyspiesza po 35 roku życia, ograniczyłabyś jego spożycie? Mam nadzieję, że tak i w tym wpisie podam argumenty, że warto oraz kilka strategii działania.
Niestety, obecnie spożywamy dwukrotnie więcej cukru, niż go potrzebujemy. Pisząc cukier — mam na myśli finalną jego formę, jaka krąży w naszym krwiobiegu, czyli glukozę. Ludzki organizm rozkłada węglowodany/cukry (węglowodany proste, złożone, fruktozę, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy etc.) do prostych cząsteczek glukozy. Zatem znaczenie ma ogólna ilość spożywanych węglowodanów, a nie tylko cukier biały w postaci sacharozy.
Z artykułu dowiesz się, jak nadmiar cukru wpływa na usztywnianie kolagenu i przyspiesza starzenie się skóry.

Glikacja wpływa na tempo starzenia 

Badania prowadzone wśród osób, które przekroczyły 100 lat, wykazały, że łączącym ich aspektem był wyjątkowo niski poziom glukozy i względnie niski poziom insuliny.
Na tempo starzenia się organizmu, w tym skóry, wpływa wiele czynników, które wzajemnie się na siebie nakładają. Jednym z tych czynników jest proces glikacji i należy on do czynników wewnątrzpochodnych. Poza nadmierną ekspozycją na słońce, paleniem tytoniu i uwarunkowaniami genetycznymi należy do istotnych czynników warunkujących to, jak wygląda nasza skóra: młodo, czy staro.

Kolagen traci elastyczność pod wpływem glikacji

W starzejącej się skórze obserwuje się spadek zawartości ważnych białek strukturalnych takich jak kolagen, elastyna, czy fibronektyna, co w głównym stopniu odpowiada za powstawanie zmarszczek. Równolegle ze zmianami zawartości białek następuje zmiana ich struktury. Zatem mamy do czynienia ze zmniejszoną ich ilością, a te, które pozostały ulegają niekorzystnym modyfikacjom. Część takich procesów jest naturalna, a część zależy od naszego stylu życia, głównie diety. Obecność kolagenu glikowanego po raz pierwszy uwidacznia się w wieku około 20 lat, z roczną akumulacją 3,7% i wzrostem o 30-50% w wieku 80 lat.

Kolagen stanowi około 72% suchej masy skóry, a elastyna 0.6%. Kolagen tworzy trójwymiarowe struktury, będące rusztowaniem, wspomagające ruch pomiędzy komórkami skóry. W młodej skórze charakteryzuje go wzór regularnej siatki, a w dojrzałej przypomina pozbijane grudki, których włókna są sztywne, zniekształcone i mają nieprawidłową budowę. Kolagen jako główne białko tkanki łącznej ma dużą oporność na rozciąganie, dzięki temu jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Powodem zesztywnienia włókien kolagenowych są procesy zachodzące w organizmie, wytwarzające sztywne wiązania krzyżowe pomiędzy białkami. Zanim jednak dojdzie to tego końcowego efektu zesztywnienia, mamy do czynienia z szeregiem zdarzeń na poziomie komórkowym.

Zdj.: Główne białka podporowe skóry: kolagen i elastyna (źródło: Vichy)

Różnica pomiędzy glikacją a glikozylacją

Jednym z takich zdarzeń prowadzących do modyfikacji białek jest przyłączanie grup cukrowcowych (łączenie się białka z cząsteczką cukru). Może być to proces zachodzący zgodnie z planem i realizowany przez enzymy i wtedy nazywamy go glikozylacją. Może on również zachodzić w sposób patologiczny, bez udziału enzymów i nazywamy go glikacją. Glikacji ulegać mogą białka, lipidy i kwasy nukleinowe. Glikacja to dość znany proces, została po raz pierwszy opisana przez Maillarda w 1912 roku, ale jej rolę w brązowieniu żywności podczas obróbki termicznej ujawnił Hodge dopiero 50 lat później. Obecnie wiele prac badawczych skupia się na powiązaniu glikacji ze starzeniem się skóry i chorobami neurodegeneracyjnymi. 

Dostarczana wraz z pożywieniem glukoza inicjuje proces zmiany struktury białek, zmiany w niekorzystnym dla naszej skóry kierunku. W wyniku glikacji białek dochodzi do uszkodzenia kolagenu, powstawania wyżej wspomnianych wiążań krzyżowych, które usztywniają białko kolagenowe. W efekcie włókna kolagenu stają się kruche, nieelastyczne, a skóra traci jędrność i widoczne stają się zmarszczki. Można w skrócie powiedzieć, że cukier usztywnia kolagen, zabiera mu pożądaną elastyczność. 

Glikacja i wolne rodniki 

Tak jak wspominałam na początku artykułu, procesy wpływające na starzenie się komórek i tkanek wzajemnie się wzmacniają. Skóra zestarzeje się najszybciej u osoby, która poddaje ją jednocześnie promieniowaniu UV, stresowi oksydacyjnemu, pali tytoń, spożywa duże ilości cukru (także fruktozy z owoców). Pojawia się coraz więcej dowodów, że procesy glikacji i fotostarzenia są ze sobą powiązane i jedno napędza drugie. Proces glikacji białek i nasila także obecność wolnych rodników. Zarówno glikacja, nadmiar UV i wolnych rodników istotnie wpływają na starzenie się skóry. 

Końcowe produkty glikacji AGE

Glikacja przebiega dwustopniowo i o ile w pierwszym etapie jest odwracalna, o tyle w drugim już nie. Nie będę zagłębiać się w biochemiczne meandry, ważne jest, że w tym drugim etapie powstają szkodliwe molekuły zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji, w skrócie AGE (advanced glycation end-products). AGE niszczą przyległe do nich proteiny. Najbardziej narażone na szkodę są białka pozostające w organizmie najdłużej: kolagen i elastyna. 

AGE są wykrywalne w skórze i badacze są w stanie stwierdzić ich obecność, nagromadzenie i zbadać czynniki wpływające na ich przyrost. W badaniach nad AGE wykorzystywane są techniki małoinwazyjne jak biopsja skóry lub techniki nieinwazyjne wykorzystujące autofluorescencyjne właściwości AGE.

W toku badań naukowych udowodniono, iż duże stężenie AGE w skórze i innych tkankach organizmu powoduje reakcje zapalne. Receptory dla AGEs, zwane RAGE (ang. Receptor Advanced Glycation end Products) obecne są w komórkach śródbłonka i wiążą końcowe produkty zaawansowanej glikacji, czyli AGE. To połączenie uruchamia kaskadę zmian z wytworzeniem prozapalnych cytokin i nasileniem stresu oksydacyjnego. Glikacja niekorzystnie wpływa także na fibroblasty i keratynocyty, ograniczając ich proliferację, żywotność, skuteczne połączenie z kolagenem typu I, co upośledza ich zdolność przemieszczania się w naskórku i efektywność gojenia ran i uszkodzeń naskórka.

Raz utworzone, AGE mogą być usuwane z organizmu poprzez wewnętrzne mechanizmy detoksykacyjne. Niezmiernie ważny jest zredukowany glutation, który bierze udział w przekształcaniu AGE w mniej szkodliwą formę D-mleczanu. 

Efekty glikacji obserowane w skórze 

Podsumowując, niekorzystne dla skóry reakcje związane z nadmiernym spożyciem cukru to:

  • glikacja głównych białek strukturalnych, czyli usztywnienie kolagenu i elastyny
  • utrata elastyczności skóry, pojawienie się zmarszczek
  • utrata wilgoci w skórze, którą wiąże kolagen
  • nasilenie czułości skóry na promieniowanie UV i fotostarzenie 
  • wzrost cytokin prozaplanych (nasilenie trądziku i trądziku różowatego)
  • wzrost wolnych rodników, nasilenie stresu oksydacyjnego
  • upośledzenie funkcji keratynocytów, co może prowadzić do nieprawidłowego złuszczania – “comedone switch” *
  • zmniejszenie zdolności naskórka do gojenia się 

* “comedone switch” – patologiczna zmiana w różnicowaniu się komórek skóry, w ujściu gruczołów łojowych komórki tych gruczołów różnicują się w keratynocyty, a nie w komórki łojowe. Dochodzi w łatwy sposób do zatykania ujść gruczołow i rozwoju trądziku. 

Tabela: Wpływ końcowych produktów glikacji AGE na morfologię i fizjologię skóry

KeratynocytyProliferacja ↓Żywotność ↓Wolne rodniki ↑β-galaktozydaza ↑
Starzenie się ↑Involucrin ↓
Różnicowanie ↓Migracja ↓
Odnowa komórek ↓Homeostaza naskórka ↓
FibroblastyProliferacja ↓Apoptoza (śmierć komórki) ↑Synteza kolagenu, elastyny ↓Metaloproteinazy macierzy pozakomórkowej ↑Starzenie się ↑Wolne rodniki ↑Właściwości kurczliwe ↓Odnowa komórek ↓Homeostaza skóry właściwej ↓Funkcja kurczliwości skóry  ↓
Melanocytydziałanie niezbadanedziałanie niezbadane
Białka macierzy zewnątrzkomórkowej: – kolagen
– fibronektyna
– elastyna
Sieciowanie / UsztywnianieUpośledzony montaż makrocząsteczek do normalnych struktur 3DUpośledzona komunikacja międzykomórkowaElastyczność ↓Sztywność ↑Odporność na mechanizmy naprawcze Przepuszczalność tkanek ↓
Komórki śródbłonka naczyniowegoCzynniki prozapalne ↑Przepuszczalność komórek ↑Cytokiny prozapalne ↑Indukcja mediatorów prozapalnych i rekrutacja komórek odpornościowych 

Strategie ochrony przed AGE i glikacją

Czy można ochronić skórę przed procesem glikacji? Odpowiedź nie będzie skomplikowana. Skoro wiemy, że zmianę struktury białek inicjuje i nasila spożycie cukru to trzeba go organiczać. Wiem – łatwo powiedzieć a dużo trudniej zrobić. Cukier jest wszędzie. Należy pamiętać, że każde 5 gr cukru w produkcie = 1 łyżeczka. Poza procesem glikacji przebiegającym w organizmie, który prowadzi do powstania szkodliwych AGE, warto wiedzieć, że AGE mogą być również wprowadzane egzogennie do organizmu poprzez dietę, przy czym około 10–30% spożytych AGE trafia do krążenia. Zawartość ich w pożywieniu zależy od sposobu przygotowania. Potrawy smażone zawierają większe ilości AGEs niż gotowane lub przygotowane na parze. Zatem gotujemy, nie smażymy i ograniczamy spożycie węglowodanów.

Wiemy, że całą procedurę uszkadzania kolagenu niezwykle przyspieszają reaktywne formy tlenu, czyli wolne rodniki. Dlatego też, antyoksydanty i substancje chelatujące metale są dobrym wsparciem w zmniejszaniu negatywnych skutków glikacji. 

Duże zainteresowanie badaczy wzbudziły składniki odżywcze i witaminy, tak zwane nutraceutyki, jako naturalna broń przeciwko AGE. Lista takich substancji jest długa: kwas askorbinowy (witamina C), α-tokoferol (witamina E), niacynamid (witamina B3), pirydoksal (witamina B6), ryboflawina (witamina B2), cynk, kwas α-liponowy (forma R), zielona herbata, N-acetylocysteina, tauryna. Ponadto przyprawy i zioła takie jak imbir, cynamon, goździki i majeranek oraz naturalnie występujące flawonoidy, takie jak luteolina, kwercetyna i rutyna wykazywały w testach właściwości przeciwglikacyjne głównie in vitro, ale także w modelach zwierzęcych.

Ekstrakt z jagód, inhibitor AGE i stymulator syntezy glikozaminoglikanów (GAG), był testowany na kobietach z cukrzycą przez 12 tygodni i wykazał znaczną poprawę jędrności, zmarszczek i nawilżenia skóry, chociaż testy nie wykazały znaczącego zmniejszenia ilości AGE.

W ostatnim czasie doustne spożycie ekstraktu z mangostanu (“Mangostans mangostana L.” – to gatunek drzewa z rodziny kluzjowatych, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej) wykazało zmniejszenie AGE i poprawę nawilżenia skóry oraz elastyczności u zdrowych ochotników.

Naturalne endogenne substancje takie jak melatonina, glutation oraz koenzym Q10 sprzyjają zachowaniu młodej skóry. Melatonina, czyli tzw. hormon snu, wydzielana jest przez szyszynkę, kiedy przebywamy w ciemności. Podlega ona regulacji przez cykl światło-ciemność. Ważne dla jej syntezy jest ograniczanie ekspozycji na ekrany po 20:00 lub włączanie trybu “night shift”, wtedy mniej promieniowania i światła niebieskiego do nas trafi. A jakie to ma znaczenie dla mojej skóry i starzenia się? Ano takie, że melatonina wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne, zmiata wolne rodniki. Ponadto pobudza syntezę glutationu, m.in. zwiększając aktywność peroksydazy glutationowej i reduktazy glutationowej, a glutation przekształca AGE do mniej toksycznej formy. Sen to najlepsze źródło regeneracji i młodości. 

Kosmetyki hamujące proces glikacji

Na rynku dostępnych jest już wiele kosmetyków do pielęgnacji skóry określanych mianem antyglikacyjnych, często właściwie połączonych z substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Preparaty zawierają peptydy, kolagen w różnych formach, efemeralne algowe komórki macierzyste, kompleksy peptydu karnozyny, witaminy B3, B6, witaminy PP.

Karnozyna to dipeptyd, który przeciwdziała tworzeniu się produktów AGE w skórze. Dzięki temu chroni włókna skóry właściwej przed glikacją oraz przedwczesną utratą elastyczności i jędrności. Witamina B₃ zmniejsza TEWL (transepidermalną utratę wody przez naskórek), wzmacnia produkcję kolagenu i działa korzystnie na mikrokrążenie skórne.

Kosmetyki antyglikacyjne pozwalają zminimalizować skutki glikacji w strukturach kolagenowych i elastynowych. Stosowane w połączeniu z dietą (np. SIRT) i odpowiednio dobraną suplementacją neutralizują wolne rodniki i częściowo cofają skumulowane efekty glikacji. Działają także prewencyjnie. Dzięki nim skóra poprawia swoje parametry takie jak jędrność i elastyczność, zmniejszają się zmarszczki, poprawia nawilżenie i gęstość skóry. 

Linki do publikacji:

Advanced Glycation End Products (AGEs): Emerging Mediators of Skin Aging. Textbook of Aging Skin.

Advanced glycation end products in skin ageing and photoageing: what are the implications for epidermal function?

Skin anti-aging strategies

Zobacz pełną ofertę produktów

Przejdź do oferty

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Wyrażając zgodę, zgadzasz się na używanie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.

Privacy Settings saved!
Ustawienia prywatności

Gdy odwiedzasz dowolną stronę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w postaci plików cookie. Kontroluj swoje osobiste usługi plików cookie tutaj.


Niezbędne pliki cookie zapewniają podstawowe funkcje, takie jak bezpieczeństwo, zarządzanie siecią i dostępność. Możesz je wyłączyć, zmieniając ustawienia przeglądarki, ale może to wpłynąć na działanie witryny.

Używamy niezbędnych plików cookie, aby nasza strona działała. Chcielibyśmy również ustawić opcjonalne pliki cookie dotyczące wydajności, aby pomóc nam je ulepszyć. Nie ustawimy opcjonalnych plików cookie, chyba że je włączysz. Korzystanie z tego narzędzia spowoduje ustawienie pliku cookie na Twoim urządzeniu, aby zapamiętać Twoje preferencje.

Chcielibyśmy ustawić pliki cookie Google Analytics, aby pomóc nam ulepszyć naszą stronę internetową poprzez zbieranie i raportowanie informacji o tym, jak z niej korzystasz. Cookies zbierają informacje w sposób, który nikogo bezpośrednio nie identyfikuje. Aby uzyskać więcej informacji na temat działania tych plików cookie, odwiedź naszą stronę Prywatność i pliki cookie.

Odrzuć wszystkie usługi
Zaakceptuj wszystkie usługi